s-glogg-pic-wp

150 Årigt Glögg Recept – Stålglögg – En Gammaldags Dunderglögg (med video)

Glöggrecept – Stålglögg

 

Lite om glögg

Glögg är ursprungligen kryddat rödvin som genom åren tagit olika former. Redan under antiken tillsatte greker och romare kryddor i sina viner av hälsoskäl eller som smakförhöjare, även för att dölja den dåliga jäsningen och smaken många av vinerna fick under längre transporter back in the days.

Kulturen av uppvärmt smaksatt rött vin är vanligast förekommande i dom kallare europeiska länderna. Britternas variant av glögg, ”mulled wine” kan innehålla varierat bös, bland annat rött vin, brandy, stjärn anis, kanel, muskot och ibland cider. Tyskarna har en mer nordisk approach med sin ”Gluwein” som är i princip samma sak som våran nordiska glögg fast vanligt förekommande är att man använder annat vin som bland annat blåbärs och körsbärs vin och ibland är den spetsad med rom. Den nuvarande nordiska glögg (tidigare glödg) basen innehåller kanel, kardemumma, rödvin, vanilj, nejlikor, ingefära och ibland apelsin. Läs mer om glögg och mulled wine här.

Receptet med svagdricka istället för rödvin sägs härstamma från förr i tiden då det inte var lika vanligt förekommande med vin i norden samt att strikta alkohol regler gjorde att vi fick använda det vi hade tillgängligt i hemmet på den tiden, och då fick svagdrickan utgöra basen istället för rödvin (typ som en mörk lättöl, ish) samt potatis som smaksättning.


 

Vår glögg – ”Stålglöggen”

Den här posten innehåller detta gamla goda hederliga enkla recept jag och och mina vänner har gjort under mer än 10 års tid, sedans vi var 16år gamla faktiskt! :). På den tiden fick vi smyga med bryggningen i min äldre systers lägenhet som var så snäll och lånade ut den när vi skulle experimentera med att tillverka glögg. Vi har testat och smaksatt med allt och lärt oss mycket genom åren, men detta är det ursprungliga glöggrecept vi började med och som dom gjorde i Sverige redan på 1800 talet!


 

Glöggrecept – Stålglögg (Dunderglögg)

  • 5 l svagdricka
  • 2 kg socker
  • 50 gr jäst
  • 500 gr russin
  • 3 påsar kryddnejlikor
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 3 st kanelstänger
  • 5 cm ingefära
  • 5 st skalade råa potatisar
  • Vaniljstång (vid önskemål)

Gör så här

  • Häll i svagdrickan i en 10liters hink
  • häll i ingredienserna, spelar ingen roll vilken ordning
  • rör om
  • täck med plastfolie eller ugnsfolie och gör lagom mycket hål i den med en gaffel
  • låt stå i minst 5 veckor, helst 6-8
  • rör om en gång varannan vecka, ej innan tappning!

 

Filtrering

Hur filtrerar man och tappar upp den i flaskor? Mer hemmagjort än så här blir det inte 🙂 Men detta är viktigt! Jag har testat en miljon sätt att få dryck från hink till flaska. Man måste inte gå detta steg, men det är STARKT REKOMENDERAT. Annars kan det smaka bottensats med bitar av potatis och kanel i, man vill heller inte att det rörs upp en massa bös från botten när man tappar upp då detta påverkar smaken negativt.  Absolut bästa sättet hittills har varit att plocka upp allt som flyter med en hålslev för filtrering och att sedan använda en dunk pump , ny såklart, och pumpa upp glöggen från hink in till en kanna och sen från kanna till ett kaffefilter (gärna återanvändningsbart) i bryggaren, som ej är på såklart, och låta glöggen filtreras helst en gång, men gärna två. Man får byta eller skölja av filtret någon gång per hälld liter.

Gör så här

  • Starta med att pumpa glöggen från ”toppen” och neråt långsamt in i en kanna
  • häll sedan från kanna ner i kaffefiltret
  • Byt eller skölj av kaffefiltret när det börjar rinna långsamt in i kannan
  • Häll fylld kaffekanna in i en tom glasflaska, kanna eller hink och fortsätt processen
  • Sluta pumpa upp glögg när du är någon centimeter ovanför bottensatsen
  • Filtrera en gång till vid behov eller om du har tid (rekommenderat)
  • Bra jobbat! Nu är du redo för att njuta av julen på det optimala sättet, med egengjord gammaldags dunderglögg!

Bra att veta

  • Hur stark blir den? Jag vet inte faktiskt, jag vet dock att jag har blivit rejält suddig efter en flaska på ca 1 liter men effekten kan variera tycker jag, har hört att den brukar bli runt 10-15% med detta recept. Man kan tydligen mäta och räkna ut alkohol halten genom mängd socker, jäst och jäsnings tid. Finns även instrument man kan köpa för att kolla upp detta, se till att köpa en som mäter vin och inte öl, det är olika processer.
  • Spetsa den med brännvin, rom eller brandy om du är sugen på ordentligt klös i halsen.
  • Kan i övrigt smaksättas hur man vill, i år testar vi bland annat en hink med chilli och choklad samt en med blåbär i.

Hälsningar: Glögg polers

Glöggrecept - Dunderglögg

 


Övrigt

Varje år dricker svenskarna…

    • 5 miljoner liter glögg
    • 50 miljoner liter julmust (varav 80 procent intas i december)
    • 25 liter vin per år och person




One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *